Kruispunt

Het geheime recept voor een succesvol ondernemerschap is…

...doe gewoon voesj!

Het is een zinnetje dat mijn bestie altijd zei: ‘Wis, als je het niet kan veranderen, awel, doe dan gewoon voesj.’ Ze weet dat haar woorden al heel veel door mijn hoofd zijn gegaan maar vooral mijn motivator zijn om effectief gewoon voesj te doen.

We gaan er geen doekjes rond doen, toch?

Nope, ondernemen dat doe je alleen maar als je helemaal gek bent en het jezelf keihard moeilijk wilt maken. Je zwemt in een wereld waar je niet weet wat er op je afkomt, wat je ermee moet doen en wie de volgende gaat zijn die je niet altijd genegen is.

Ondernemen betekent bij iedereen hetzelfde: never ending personeelskosten, belastingen, taksen, concurrentiestrijd, copy cats, klanten die om drogredenen niet betalen,…kortom een hoop gezaag en gezever.

Boeken zijn erover geschreven over dat ondernemerschap, bekende koppen en gevestigde waarden geven er dagelijks lezingen over, je kan opleidingen volgen aan universiteiten,…allemaal om de perfecte ondernemer te zijn en/of te worden.

We gaan er inderdaad geen doekjes rond doen, niemand wordt al slapend rijk, only for the lucky few. Werken, dat zal je moeten doen. Kei hard en veel werken. En dan spreken we nog niet over het luikje jaloezie waarmee je toch wel eens te maken zal hebben.

Pfff, soms vraag je jezelf af: waarom ben ik in godsnaam toch ondernemer geworden?

Olá Wis, que se passa aqui?!

Dacht je echt dat ik plots zo negatief ben ingesteld? Aha, neen hoor! Geen paniek.

Waar ik wil toe komen is dat iedere ondernemer geconfronteerd wordt met deze dingen, wat ze ook beweren. Een pad van rozen zonder doornen, het bestaat niet, wat ze je ook wijsmaken. Je vraagt je dan af hoe het komt dat ondernemers er toch elke dag opnieuw voor gaan.

Ik kan alleen maar voluit voor mezelf spreken maar al die minder aangename zaken, ze raken me niet en ze storen me niet. Hoe ik ermee omga? Ze zijn er, ik kan ze niet veranderen dus ik doe gewoon voesj.

Wil je het recept van mijn ondernemerschap weten?

Neem een grote portie passie en energie.

Een bodemloos vat aan passie en energie heb ik. Want ik mag elke dag opstaan in de volle vrijheid om zelf mijn eigen agenda vol te stoppen met de dingen waar ik echt oprecht gelukkig van word.

Ik mag elke dag doorbrengen in teams van toffe mensen, in telkens andere bedrijven met telkens een andere bedrijfscultuur voor telkens een andere job.

Elke dag opnieuw mag ik er mijn bijdrage leveren in een opdracht die me doet groeien als mens en als ondernemer.

Elke dag opnieuw verruim ik mijn kennis, mijn blik op de wereld, de mensheid en word ik hierdoor een stukje wijzer.

Kruid met een sterk geloof in mezelf.

Het leven kneedt je tot wie je bent: je opvoeding, de mensen rondom je, je ups en downs. We dragen allemaal ons kruis in het leven maar je hebt altijd een keuze wat je ermee doet. Ik kies voor kracht. Het leven geeft ons wat we aankunnen, ni neuten en leer eruit (nog zo’n wijze uitspraak van mijn bestie).

Ik weet heel goed wat ik nooit ga of wil doen en wie ik nooit wil zijn of worden. Mijn waarden zijn vrij eenvoudig en zuiver van aard en mijn geloof in mezelf is daarom torenhoog. Dus wie slecht spreekt, ach ik vergeef het hen. Ik laat ze, ze zullen er altijd zijn. Zegt het niet meer over hen dan over mij?

Meng deze met durven dromen

Is het niet fijn dat je jouw leven dat je 5 jaar geleden droomde vandaag zo goed als helemaal leeft? Is het niet fijn dat je in alle kalmte de dingen bereikt die je droomde te kunnen bereiken?

Wel hier is een openbaring Marco Borsato, dromen zijn geen bedrog! Ze zijn de brandstof die het ondernemersvuur brandend houden, je drijfveer, je motivatie en je houvast. Let wel, zorg dat het dromen zijn en geen fantasieën. Met deze laatste komt het immers zelden goed.

Ik heb nog heel wat mooie dromen voor de toekomst. Ga ik ze allemaal waarmaken? Hoogst waarschijnlijk niet maar ik weet wel zeker dat ik er potverdorie dicht bij zal zijn.

Werk af met ‘Doe gewoon Voesj’

Voor heel wat mensen ben ik een TGV die door het leven raast. Dat is waarschijnlijk ook zo. Maar ik heb altijd wel een plekje voor diegene die mee wilt. Maar als je aan boord komt, dan zijn er wel een paar zaken die je best weet.

Mijn eindbestemming is vrij goed gekend, de weg ernaar toe is vatbaar voor wijzigingen afhankelijk van wat er op mijn pad komt. Avontuur zal je hebben en beleven en je zal jezelf overstijgen.

Op mijn TGV is het fun maar er wordt verwacht dat je ook jouw steentje bijdraagt en meewerkt. Verder maakt het me niet uit wie je bent als je maar positief bent ingesteld, eerlijk en oprecht bent, goed doet en niet met een gespleten tong spreekt.

We houden regelmatig halt. Wie er af wilt, is vrij in gaan. En wie zich niet netjes gedraagt, daarvoor doe ik wel een extra stopje zodat deze hun ticket kunnen inwisselen voor een andere bestemming met een ander vervoersmiddel.

Serveer alles netjes op een bedje van buikgevoel en voelsprieten

Toegegeven, het is een zegen om een goed buikgevoel en goed werkende voelsprieten te hebben. Ze lieten me zelden in de steek of waren fout. De ene noemt het intuïtie, de andere puur geluk, sommige zelfs kwakzalverij.

Maar voor mij zijn ze mijn barometer en mijn beslissingsfactor. Als het niet goed voelt, dan doen we het niet. Als het wel goed voelt, dan gaan we ervoor, hoe hard we ook moeten springen. De zaken waar we geen vat op hebben, die slikken we en maken er het beste van. En wat met de problemen en bobbels ondersweg? Wel, die lossen we op als ze zich stellen.

Kortom, mijn recept voor ondernemen is ‘Doe gewoon voesj, je kan het en je komt er wel’. En als het niet loopt zoals gehoopt, dan heb ik mijn bestie . ❤️