5 jaar W!Scan: ambitieus topteam op kruissnelheid

W!Scan blaast dit jaar 5 kaarsjes uit. Een mooie mijlpaal voor een straf topteam met bakken energie en indrukwekkende referenties. W!Scan staat sterk in haar schoenen en is niet van plan om gas terug te nemen, integendeel. We schuiven aan tafel met zaakvoerster Wisken Beeckman voor een nostalgische terugblik, boeiende learnings en een positieve kijk op de toekomst. 

Dag Wisken! Vijf jaar W!Scan, dat vraagt natuurlijk om een kleine throwback. Kan je ons vertellen hoe je gestart bent met jouw onderneming?

Wisken: “In 2015 ging het bedrijf waar ik werkte een afslanking doorvoeren. In onderling overleg met het management, besloot ik om een andere job te zoeken. Maar het solliciteren ging niet volgens plan, net omdat ik zoveel ervaring had. Sommige bedrijven vreesden voor het prijskaartje en kozen liever voor een ander profiel. De twijfels sloegen toe … Totdat we begin augustus enkele vrienden over de vloer kregen. Ik deed mijn verhaal en zij waren de eersten om te zeggen: “Maar je hebt toch helemaal niemand nodig? Je bent goed in het ondersteunen van bedrijven. Waarom doe je het niet op zelfstandige basis?” Zo is het eerste zaadje geplant.”

Sprak het ondernemerschap je onmiddellijk aan?

Wisken: “Helemaal niet! Ik dacht dat het niets voor mij was. Mijn gezin daarentegen zag het volledig zitten. Na lang aandringen, beloofde ik de stap te zetten op één voorwaarde: als ik een naam en logo vond, waar ik de rest van mijn carrière mee verder wou. Het was mijn dochter die me een Eureka-moment bezorgde. Ze bleef zeggen: “Als er iemand het kan, is het mijn mama. Wiskan het!” Zo heb ik mijn naam gevonden. Met W!Scan, in het Engels geschreven, kon ik alle kanten uit. We scannen je bedrijf, kijken waar het probleem zit en lossen het op. Mijn drukker zorgde voor een professioneel logo en de volgende dag stapte ik naar Acerta, om het statuut van zelfstandige aan te vragen. Spannend!”

En toen begon het echte werk … Hoe heb je de eerste weken als ondernemer ervaren?

Wisken: “Ik wou vooral bewijzen dat mijn vrienden en familie gelijk hadden om in mij te geloven. Dus kocht ik een bullet journal en begon ik mijn businessplan uit te werken. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Welke klanten wil ik helpen? Wat zijn mijn tarieven? Waar wil ik staan binnen 5 jaar? Van zodra alles op punt stond, ben ik mezelf doelgericht gaan profileren in de markt. Via mond-aan-mond-reclame mocht ik al snel beginnen bij een architect.”

“Mijn eerste klant was enorm tevreden en daarna ging de bal echt aan het rollen. Ik was in augustus gestart in bijberoep, maar werd in november al volledig zelfstandig, omdat ik zoveel werk had.”

Van een vliegende start gesproken! En daarna bleef het hard gaan voor W!Scan. In 2015 werkte je nog alleen, vandaag leid je een sterk team van 8 personen, inclusief office dog Spike. Indrukwekkend!

Wisken: “Ja, na 2 jaar werd de workload zo hoog, dat het werk boven mijn hoofd groeide. Ik voelde dat het tijd was voor de volgende stap en schakelde een jobstudent in. Een heel fijne ervaring! Daarna besloot ik definitief dat ik met een team wou samenwerken. Ondertussen heb ik me omringd met fantastische collega’s die ik blindelings vertrouw.”

Op kantoor hangt duidelijk een warme sfeer. Hoe zorg jij ervoor dat je medewerkers zich goed voelen op de werkvloer?

Wisken: “Ik wil mijn mensen alle kansen geven om zichzelf te ontplooien. Daarom organiseren we elk najaar een brainstorm. We stellen nieuwe doelen voor W!Scan en voor onszelf. Heerlijk om deze targets samen te behalen! Je moet weten dat mijn werknemers 8 uur per dag op kantoor spenderen. Daarom is het aan mij om hun job écht de moeite waard te maken. Dat doe ik door hen voortdurend te motiveren en te stimuleren. Bovendien krijgen ze ook zeggenschap in het bedrijf.”

“Ik zie mezelf niet als een people manager, maar als een emo manager voor mijn team. Mijn mensen staan centraal en ik wil een veilige haven voor hen creëren.”

Wisken Beeckman

“Ik denk dat veel ondernemingen hier te weinig mee bezig zijn. Ze gooien met stevige loonpakketten of dure auto’s, maar zouden ervan versteld staan hoeveel meer je bereikt met open en eerlijke communicatie.”

Klinkt inderdaad als een fijne werkplek! Het verhaal loopt als een trein, maar ik vermoed dat er ongetwijfeld ook uitdagingen op je pad gekomen zijn?

Wisken: “Ik ben van mening dat we onze uitdagingen zelf opleggen. Er zijn uiteraard economische moeilijkheden, maar daar maak ik me niet druk om. Alles komt altijd goed en met deze positieve mindset sta ik in mijn zaak. Zolang ik mijn ding doe, ongeacht de markttrends of de concurrentie, zullen de zaken in hun plooi vallen. Natuurlijk lig ik soms wakker van de coronacrisis, maar dat is net hét moment om jezelf te herontdekken en iets nieuws te proberen.”

Na 5 jaar kunnen jullie uitpakken met een stevig klantenportfolio. Hoe maken jullie voor hen het verschil?

Wisken: “Net zoals ik voor mijn team een veilige haven wil creëren, doe ik dat ook voor onze klanten. Hun informatie is in de beste, betrouwbare handen. We doen ook méér dan louter administratie, we zijn een sparringpartner. Voelen we dat er iets verkeerd loopt? Dan signaleren we het probleem op een constructieve manier en liefst nog met oplossingen. Bovendien zijn we harde werkers, die zich voor 200% inzetten. Dankzij onze immense kennis en ons groot internationaal netwerk kunnen we op iedere vraag een glashelder antwoord bieden.”

“Ik kreeg ooit het verwijt dat ik een naïeve ondernemer ben. En dat klopt misschien wel, in vergelijking met de hardcore, moneymaking zaakvoerders. Maar ik blijf als ondernemer heel dicht bij mijn persoonlijkheid en daar ben ik trots op.

Wisken Beeckman

Terecht, Wisken! Je dacht oorspronkelijk dat ondernemer zijn niets voor jou was. Hoe ben je door de jaren heen hierin gegroeid?

Wisken: “Ik heb lange tijd moeite gehad om mezelf te verkopen. Hard selling is nu eenmaal niet mijn stijl. Maar op een dag maakte ik de klik. Mijn motto? Wie bij mij wil zijn, is welkom. Wie wil vertrekken, mag gaan. Daarom hecht ik veel belang aan vrijheid in mijn klantenrelaties. Hun financiële situatie kan veranderen, ze kunnen een andere richting uitgaan, een bediende aanwerven …  Ik ben de laatste persoon om een probleem te creëren wanneer onze wegen scheiden, integendeel. Ik onderhoud het contact en de vriendschap blijft. Maar de belangrijkste les is dat je altijd jezelf moet blijven. Werken volgens je eigen waarden en effectief doen wat je zegt, zo puur mogelijk: dat is de essentie. En natuurlijk zal je af en toe fouten maken, daar is niks mis mee. Durf dat ook dan gewoon toe te geven. We zijn tenslotte allemaal ook maar mensen, hè.”

Zeker en vast! Haal je na 5 jaar nog steeds evenveel voldoening uit je job?

Wisken: “Absoluut, dit is mijn droomjob en ik zou niets anders willen doen. Ik vind het fantastisch om mensen te helpen en hun transformatie te zien, wanneer ze de juiste ondersteuning en ontzorging krijgen. Wij zien ondernemingen groeien, we zien zaakvoerders openbloeien … Hoe zalig is dat?! En ook mijn team geeft me enorm veel energie. Het zijn stuk voor stuk creatieve mensen met veel gevoel voor humor. We werken hard, maar kunnen ook fantastisch met elkaar lachen en babbelen. We zijn één hechte familie, die elkaar door dik en dun steunt. Daar kan ik alleen maar fier op zijn.”

Als afsluiter blikken we even vooruit. Binnen 5 jaar verschijnt er een artikel over W!Scan in de media. Wat is de titel?

Wisken: “In de toekomst gaat W!Scan ook inzetten op een internationaal verhaal, waarbij we satellietkantoren over de hele wereld ontzorgen. Mijn grootste droom is dat mijn collega Lynn het nationale roer overneemt, terwijl ik de internationale afdeling ga leiden. Ons team zal verspreid zijn over de hele wereld: van Zuid-Afrika, over Polen, tot Colombia. Dus als titel misschien: ‘W!Scan: she did it’? We gaan over de grenzen heen, ready to embrace the world. Ja, daar word ik nu al blij van!”

Wij kijken er alvast enorm naar uit om die droom te zien uitkomen! Bedankt voor dit interview, Wisken!

Work hard, play hard! En dat geldt zeker voor het W!Scan-team. We vinden het super om onze werkweek gezellig af te sluiten met een fris glaasje erbij. En om ons 5-jarig bestaan in de verf te zetten, wilden we graag iedereen laten meevieren op onze typische manier. Daarom organiseerden we een leuke giveaway. De eerste was met een grote tapasplank, smakelijke streekproducten en een klinkende fles gin. Bie Cauwenberghs was de winnaar van ons aperopakket. Proficiat, en cheers!

Team WIScan
Credits to Billycom!