WIScan de werel rond

Een ambitieuze Virtual World Tour 2021 door team WIScan!

Internationale businessplannen voor WIScan? Yes, WIScan het! Corona heeft het digitaal werken op de kaart gezet en dat speelt recht in het voordeel van WIScan. Administratieve ontzorging kent geen grenzen nu telewerken de norm is. En waarom geen bedrijven  ondersteunen in andere tijdszones? Terwijl zij slapen, zijn wij de nachtkabouters die hun administratie bijwerken. Fantastisch idee toch? Let’s do this, zegt zaakvoerster Wisken die graag haar ambitieuze plannen toelicht. 

Dag Wisken, je lanceert een nieuw concept ‘WIScan’s Virtual World Tour 2021’. Klinkt veelbelovend! Kan je jouw plannen kort toelichten?

Wisken: “Zeker! WIScan is intussen 5 jaar up and running om bedrijven te ondersteunen met administratie, boekhouding en marketing. We hebben de voorbije jaren een sterk kernteam uitgebouwd, onze processen staan op punt en we kunnen rekenen op een trouw klantenbestand. Alle fundamenten zijn hierdoor aanwezig om de volgende stap te zetten. In 2021 willen we dus WIScan 2.0 lanceren, een nieuwe poot waarbij we focussen op het buitenland. Niet zomaar onze buurlanden. Neen, we willen onze diensten aanbieden aan bedrijven in landen zoals Canada, Australië, Dubai, Amerika, Rusland, Indië, …”

Wow, jullie zien het direct heel groots? Dat klinkt uitdagend en vooral heel ambitieus?

Wisken: “Het klinkt misschien groots, maar we hebben onze research gedaan en zijn ervan overtuigd dat het net een heel haalbaar en schaalbaar concept is. Het principe is simpel: terwijl onze internationale klanten slapen, doen wij hun administratie. Door in verschillende tijdzones te werken, profiteren we van het uurverschil en wint de klant ontzettend veel tijd. Zo zijn wij als het ware de nachtkabouters die hun administratie bijwerken terwijl zij slapen. Een win-win!”

Absoluut! Welke administratieve taken kunnen jullie zoal doen voor deze klanten?

Wisken: “Oh, veel hoor. Denk daarbij maar aan facturen verwerken, offertes maken, contracten opstellen, gegevens inputten in een CRM-systeem, mailboxen opvolgen, controle van bepaalde documenten, verslagen maken, telefoonpermanentie tijdens de sluitingsuren, …

Weet je, administratie is een heel universeel gegeven en wij hebben als Belgen sowieso het voordeel dat we meertalig zijn. Wij ondersteunen onze klanten nu ook al in 4 talen: Nederlands, Frans, Engels en Spaans.

De focus blijft steeds administratie en in beperkte mate boekhouding want elk land heeft immers een eigen btw-wetgeving. Echter zullen wij ons sowieso inwerken in de lokale wetgeving of plaatselijk freelancers inschakelen om ons team bij te staan.”

Zijn jullie al gestart met het project? Hebben jullie al klanten in het buitenland?

Wisken: “Momenteel werken we al voor een klant in Malaga in Spanje en zijn we op snuffelhoogte met een potentiële klant in Marokko. Dus, de eerste contacten zijn gelegd. We focussen nu op buitenlandse bedrijven die een link hebben met België. Bedrijven die hier al een vestiging of een klantenbestand hebben, maar dat is zeker geen must. En het moeten niet alleen grote bedrijven zijn hè. Wij willen natuurlijk meedraaien in grote multinationals, maar evengoed ondersteunen we kmo’s over heel de wereld.”

De wereld is groot natuurlijk… Hebben jullie een voorkeur voor bepaalde landen?

Wisken: “Begin 2020 hadden we een kleine wereldreis uitgestippeld om potentiële klanten te bezoeken in grote steden zoals New York, Miami, Vancouver, Moskou, Dubai, Johannesburg, …

Door corona hebben we onze valiezen jammer genoeg terug moeten opbergen. Maar, we merken nu dat de hele digitale beweging van telewerken en videomeetings net in ons voordeel speelt! Bedrijven zien dat het perfect mogelijk is om remote te werken.

Wij loggen vanop afstand in op hun systemen en kunnen volledig virtueel hun administratie bijwerken. Daarom hebben we onze plannen terug op tafel gegooid en hebben we beslist om in 2021 geen ‘World Tour’ te organiseren, maar wel een ‘Virtual World Tour’. We gaan 100 % digitaal!”

Hoe gaan jullie die Virtual Tour lanceren? Wat is jullie salesstrategie?

Wisken: “OK, ik zal mijn geheim wapen verklappen. Ik ben al jaren lid én grote fan van BNI, dat staat voor Business Network International. In pre-coronatijden kwamen we met ons chapter wekelijks samen met een 40-tal ondernemers in de rand van Brussel. Wij stellen ons netwerk voor elkaar open en wisselen warme businessleads uit. Een fantastisch concept dat nu ook volledig digitaal georganiseerd wordt. Eens je lid bent van BNI, kan je makkelijk contact maken met andere internationale chapters. Er zijn wereldwijd maar liefst 10.000 chapters, dus één grote salesvijver om in te vissen. Natuurlijk heb ik mijn favoriete bestemmingen en wil ik starten in Canada, Australië en Zuid-Afrika. Via het BNI-netwerk wil ik daar mijn eerste saleszaadjes planten. Spannend hé?!”

Spannend inderdaad! Hou je rekening met het scenario dat het misschien niet zou lukken?

Wisken: “Eigenlijk niet. Ik heb totaal geen schrik dat het niet zou lukken. Pas op, ik ben wel realistisch en ik wil me voorbereiden op een falen. Maar ik wil het sowieso een kans geven.

Kijk, ik heb altijd al een enorme honger gehad naar het buitenland. De wereld trekt aan mij en met dit project zet ik de eerste stappen om mijn grote droom na te jagen: wonen en werken in het buitenland. En als het kan in een zonnig zuiders land.

Ik ben niet het type om te zeggen: “Later als ik groot ben of had ik maar…”. Nee nee, ik wil niet meer denken en dromen. Ik wil doen. De tijd is rijp. Nu moeten we springen!”

Fantastisch Wisken! Kunnen we helpen om te springen?

Wisken: “Yes! Ik wil een oproep doen aan iedereen die een internationaal bedrijf, een buitenlandse vestiging of een interessant businesscontact kent ergens in de wereld. Hoe verder hoe liever. 😊 Breng ze in contact met WIScan. De vraag is eenvoudig: zij maken een korte video op een plaats in hun stad of aan een belangrijk monument en schreeuwen ‘Welcome WIScan!’. Deze video sturen ze eerst naar ons met hun contactgegevens. Vervolgens organiseer ik een videocall om hun bedrijf beter te leren kennen. Tenslotte krijgen ze in ruil marketing en publiciteit voor hun bedrijf hier in België. We maakten een video oproep dat je gemakkelijk kan delen naar je internationale contacten. Het zou geweldig zijn om uit alle hoeken van de wereld zo’n filmpjes te ontvangen. Ik kijk er nu al naar uit!”

Succes Wisken en om het met jouw woorden af te sluiten: “De wereld ligt aan je voeten!”.

Credits to Billycom