Site ‘Du Parc’ – historie

Iedereen die van Aalst is of Aalst goed kent, kent ook de Bonneterie Bosteels – De Smeth, alias Du Parc. Deze voormalige breigoedfabriek bevindt zich op de Erembodegemstraat 25/33 te Aalst.

WP_20151229_015

Alles begon in 1880 met de oprichting van een éénmanszaakje ‘G. Bosteels – De Smeth’ in de Zonnestraat 1-3 te Aalst door Gustaaf Bosteels. Zij maakten hoofdzakelijk gebreide handschoenen en al snel barstte het bedrijf uit zijn voegen. Een nieuwe locatie drong zich op.

Bosteels-De_Smeth_werknemers_1887

In 1922 startte de bouw van het fabriek in de Erembodegemstraat 25 te Aalst. Vanaf 1927 wijzigde de naam naar ‘Bonneterie Bosteels – De Smeth NV’ en in 1933 namen zij de breigoedfabriek ‘Labor’ over.

2706551054

In de 3 fabrieken werden gebreide handschoenen, dameskousen in rayonne en kasjmier en standaardkousen voor kinderen, dames en heren geproduceerd. De gebruikte grondstoffen waren gemerceriseerde (zijdeachtige, glanzende) garens uit rayonne, kasjmier, katoen en soms ook wol.

Van de 2e wereldoorlog hadden ze niet veel hinder, alles draaide goed door. In 1953 kwam er de grote doorbraak met de merknaam ‘Du Parc’, een verwijzing naar de ligging van de fabriek, vlak naast het stadspark van Aalst. Deze kousen waren enkel in speciaalzaken verkrijgbaar en maakten van de fabriek de voornaamste werkgever in de streek van Aalst.

Tijdens de jaren 60 waren ze marktleider op het gebied van panty’s, kousen en sokken en stelden meer dan 600 mensen te werk. In de jaren 70 kwam er het merk ‘Minouche’ (panty’s en kousen speciaal voor de grootindustrie) er bij en de damesslips.

WP_20151229_016

Het fabriekje in de Zonnestraat werd gesloten en er was een filiaal in Tienen.Maar vanaf de jaren 80 verging het hen zoals bij de meeste bedrijven: de mode veranderde, de panty’s waren niet meer zo geliefd. Daarbovenop waren er de hoge loonkosten en de groeiende concurrentie van grote winkelketens. De inmiddels vierde generatie werd voor de keuze gesteld: er mee stoppen of internationalisatie?

WP_20151229_027

Zij kozen voor de 2e optie. De vennootschap werd omgevormd tot de ‘Bosteels Group’, waarbij de vestiging in Aalst werd gereduceerd tot een distributiecentrum. Eerst werd geïnvesteerd in de overname van de Roemeense fabriek ‘Adesgo’. Nadien volgde de overname van het Poolse breigoedproducent ‘Syntex’ en de eveneens in Roemenië gevestigde onderneming ‘Elca’. Het familiebedrijf hoopte dat in de breigoedsector een internationale consolidatie zou plaatsvinden, waarbij enkel grote groepen nog in staat zouden zijn om rendabel te produceren en te voldoen aan de eisen van de internationale klanten.

Etablissements Du Parc

Maar helaas bleek de afzet op de lokale Belgische markt te klein te zijn om de noodzakelijke investeringen te financieren en op 1 maart 2001 werden de boeken neergelegd. De merknaam “du Parc” werd in 2001 overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nedac Sorbo. Het kousenmerk leeft verder als duParc en werd ondergebracht bij Sorbo Fashion. De kousen worden vooral in Nederland en België verkocht. De buitenlandse afdelingen werden eveneens verkocht en bestaan ook nog steeds.

DSC05564_5_6_7_8_tonemapped_tonemapped-S

Sedert 2001 staan de fabrieksgebouwen dus leeg. Ze zijn verloederd, verwaarloosd, beschadigd door hooligans en snoodaards. Er wordt brand gesticht door jongeren die denken dat dat cool is. Kinderen van 14 tot 16 jaar kruipen over de omheining van het stadspark. Langs een brandweerslang klimmen ze langs de gevels naar het glazen dak. Levensgevaarlijk! Een prachtig, karaktervol gebouw staat daar maar te staan.

Maar wat heeft dit allemaal met W!Scan te maken?

Wel, ik heb het genoegen om voor de nieuwe eigenaar te mogen werken. Deze gaat de gebouwen in hun eer en volle glorie herstellen. De hele site krijgt een herbestemming. Dit project is te mooi om niet te delen met de wereld.

Een historisch gebouw, een gevestigde waarde in Aalst, wordt teruggegeven aan de bevolking. Het wordt een thuishaven voor de jeugd, sporters, families. Er komt niet alleen sport en spel maar ook cultuur en groen, het wordt een geïntegreerd geheel met het nieuwe stadspark.

Vanaf 2017 fietst men met de hele familie, groot en klein, naar site Du Parc. Opa en oma gaan wandelen in het stadspark, mama gaat met de kleinste naar de binnenspeeltuin, grote broer gaat zich uitleven op het skatepark of het trampolinepark en de papa, wel die doet zijn work-out in de Crossfit. Leuk vooruitzicht, toch?

En ik, ik mag hem helpen om dit allemaal te realiseren. Ik wil jullie graag meenemen op mijn fantastische en spannende reis. Groei mee met mij en dit mooie project en in de zomer van 2017 klinken we samen op de opening ervan. Deal?