Goede balans tussen werk en privé, realistisch of een utopie?

Hoe het allemaal begon…

Hét struikelblok van de werkwereld, een goede work-life balance bewaren. Tijdens mijn eerste anderhalf jaar bij W!Scan heb ik dat zeker ervaren. Ik werd volledig ondergedompeld in de wondere wereld van de administratie. Maar ook was ik enorm gretig om zoveel mogelijk op een zo kort mogelijke tijd te leren. Een goede work-life balance was op dat moment geen prioriteit voor mij. Met veel plezier nam ik zoveel werk als mogelijk werk op. Maar ik voelde al snel aan dat ik de focus op mijn privéleven aan het verliezen was.

Zonder inspanning geen ontspanning wordt er gezegd. Maar dat telt evengoed in de omgekeerde richting. Zonder ontspanning kan je je dan ook niet goed inspannen. En het is nu net die ontspanning dat ik miste. Stilaan leer ik om het werk op kantoor te laten zodat ik mij thuis volledig kan herladen.

Het belang van flexibiliteit

Bij flexibiliteit hoort verantwoordelijkheid. Bij W!Scan werken we voor verschillende klanten op verschillende tijdstippen. Om structuur te behouden maken we op voorhand een goede planning op. We maken een schatting van hoeveel tijd we gaan besteden aan een bepaalde opdracht en maken op basis daarvan onze agenda op. Belangrijk hierbij: de planning blijft flexibel! We moeten makkelijk kunnen switchen tussen onze klanten en taken. Als onze klant ons dringend nodig heeft, staan we klaar! Een duidelijke planning – die ook gevolgd wordt – zorgt voor minder overuren. Nog zo’n struggle…

Combinatie werk en privé

We zeggen het vaak tegen elkaar “We zouden kunnen blijven werken”. We streven naar kwaliteit en gaan dan ook volledig op in ons werk. We horen Wisken vaak roepen “Ladies het is 5 uur, ga eens naar huis!”. En toch is het altijd zo verleidelijk om langer te blijven en die ene opdracht toch nog snel af te werken.

Maar “snel” wordt dan weer makkelijk een half uur enzovoort. Hier is het cruciaal om niet steeds langer te blijven.  Je moet voor jezelf beslissen wanneer je genoeg hebt gedaan, want eens thuis staat de was en de plas ook op jou te wachten.

Daarnaast plan ik genoeg momenten in voor pure ontspanning om zo helemaal te ontstressen. s ’Avonds in de zetel naar je favoriete programma kijken, met vrienden iets gaan drinken of een lekker ontspannend bad nemen helpen allemaal om terug op te laden na je drukke werkdag. 

En hoe gaat het nu met mijn work-life balans?

Een goede work-life balans vinden is een pad van trial-and-error. Het perfecte evenwicht vinden is dus geen piece of cake. De laatste maanden heb ik er echt mijn streefdoel van gemaakt om een mooie harmonie te bekomen. Hoe heb ik dit juist aangepakt?

Ik heb eerst mijn eigen prioriteiten opgelijst. Momenteel staat mijn puppy op plaats één (schattig, ik weet het). Ik begin in de ochtend een uurtje vroeger zodat ik op tijd kan stoppen om sneller bij hem te zijn. Dat is het voordeel van de flexibiliteit binnen ons kantoor.

Verder ben ik ook gestart met het plannen van niet alleen mijn werk, maar ook mijn privé. Zo behoud ik een mooi evenwicht met mijn privéleven op de eerste plaats. Al een grote overwinning als je het mij vraagt. Het zal nu vooral een uitdaging blijven om dit vol te houden.

Gelukkig dragen we binnen ons team zorg voor elkaar en zorgen we dat iedereen op tijd kan ontspannen.

Doe de test!

Test: Heb jij de work-life balans al gevonden?